Vår team medlem Filip blir intervjuad

I denna intervju kommer Filip berätta om sig själv och hur han ser på tillgänglighet. Filip kommer även dela med sig av sina tankar om hur vi kan förbättra tillgängligheten, vilka problem som uppkommer när man har en funktionsvariation och hur personer utan en funktionsvariation kan hjälpa till.

Först av allt, berätta lite kort om dig själv

Mitt namn är Filip, jag är 25 år gammal. Uppvuxen och bor i Helsingborg här i Sydsverige. Jag har varit rullstolsburen sedan 2014 – 2015. Det här är min andra rullstol, den lätta versionen. För närvarande pluggar jag till något som heter Front-end utvecklare, Webbutvecklare.

Hur finner du tillgänglighet i din stad? Var söker du information?

Jag brukar mest kolla som säkert många andra rullstolsburna gör, på Google, Google Maps, Google bilder. Ibland brukar ställena ha sin egen hemsida då brukar jag gå in och kolla där också. Oftast är inte alltid hemsidorna bäst men jag brukar i alla fall förlita mig mest på Google Maps.

Jag brukar droppa en pin i gatan och rotera mig till byggnaden eller ingången och kolla entrén. Man brukar oftast kunna se om det är trappor eller om ingången är plan. Jag kollar om det finns någon dörröppnare, oftast finns det inte det. Jag kollar generellt bilder på Google, om jag kan hitta så jag kan få så mycket information som jag kan för att göra mitt beslut om det här stället är tillgängligt för mig eller inte.

Detta är oftast mitt sätt att få fram information.

Vilka är problemen du möter när du letar efter tillgänglig information?

Det finns ju en hel del problem. Första problemet är att det inte finns så mycket information. Som jag nämnde innan så har du ju Google men det är bara halva steget eller rättare sagt första steget för du kan oftast bara se entrén där.

Ibland om man har tur så har stället en hemsida och de har oftast lagt ut massa bilder på deras hemsida och då kan man oftast få någorlunda överblick eller information om det är tillgängligt. Men det är fortfarande ett problem för du har ju inte alla korten på bordet, du kan inte göra ett beslut. Det är fortfarande en chansning. Men jag skulle vilja säg att det största problemet är brist på information och kan man lita på den informationen. Är det gammal information, när var den uppdaterad.

Vilken skulle vara den bästa motivationen för människor att logga data om tillgänglighet på platser?

Ja, det är en svår fråga men jag skulle vilja säg att de måste ha ett driv att bidra till samhället och de som har det drivet förstår vilket värde de medför genom att kartlägga och logga ställen på Log This Place. Andra som kanske inte riktig har det drivet att bidra till samhället, där tror jag vi måste jobba lite med att lära ut dem och berätta vår story. Hur det är att leva med en funktionsvariation och vilka svårigheter det finns med tillgängligheten. Så jag tror det är så vi kan skapa ett community.

Vad betyder tillgänglighet för dig?

Tillgänglighet för mig är att jag ska kunna navigera runt i staden utan att behöva få hjälp av någon annan. Sen är det ju väldigt olika beroende på vilken funktionsvariation man har. Jag kör en manuell och har någorlunda styrka i mina armar och kan pusha runt mig själv. För andra som inte har det, där är det olika men jag skulle vilja säg att navigera självmant i stan, det är vad tillgänglighet är för mig.

Dela denna artikel